[O1} szarpanie i problemy ze sprzęgłem - czy to jego koniec?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • teserro
    Classic
    • 2012
    • 6

Do sprzedania mam w bardzo dobrym stanie reflektory ksenonowe od octavii 1. Stan odbłyśników jest nienaganny, świecą naprawdę elegancko, nie są wypalone. Minimalnie przy samym żarniku można się doczepić. Do lamp dorzucam żarniki Philips 85122+, które są dodatkowo na gwarancji. U mnie świecą od czerwca i praktycznie dopiero się rozświecają. Powód sprzedaży - sprzedaję swoje auto i na pokład wracają stare lampy. Cena 1000zł+ koszty wysyłki. Ale możemy ponegocjować. Polecam, naprawdę warto 8)
  • robsonw1
    Classic
    • 2011
    • 16

Witajcie,
    Wiem, że temat o sprzęgle już był "Wałkowany" na forum ale u mnie jest kilka objawów na raz. A mianowicie, dzisiaj przy dużym mrozie na zimnym silnniku stojąc w korku i ruszając powoli czułem takie "szarpnięcie". Drugi objaw - czasami sprzęgło jak by do końca nie wysprzęglało - wciskam przy 1 biegu sprzęgło do końca a samochod dalej sie toczy oraz ciężko zdjąć bieg (podczas jednej jazdy ok 30 min, stalo tak sie kilka razy na zimnym silniku, potem ok 2-3 razy na cieplym, więc 90% jazdy było ok).
    Dodam, że dzis przy odpalaniu pojawił mi się błąd czujnika obrotów - wiem, że jest to spowodowane złym napięciem, problem też miałem w zeszłym roku (migająca kontrolka świec żarowych). Oczywiście mimo podgrzania świec musiałem trochę dłużej pokręcić moją skode bo wiadomo - -7 na dworzu .
    Czy to może mieć jakiś wpływ? Jaka może być przyczyna? Przed wyskoczeniem błędu tych objawów nie było...
    Skoda Octavia I ASZ
    1.9 tdi 130ps

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Może kończyć się sprzęgło bądź samo jego sterowanie. To i błędy do sprawdzenia.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• robsonw1
        Classic
        • 2011
        • 16

bledy te same mialem 2 razy w zeszlym roku - tylko przy najwiekszym mrozie wiec doszedlem do wniosku - akumulator juz kilkuletni, spadek mocy przy odpalaniu i błąd. Natomiast wracając do sprawy - błąd wczoraj usunąłem, dziś rano już się nie pojawił (mimo mrozu) ale sprzęgło znowu tak się zachowuje. W zeszłym roku pamiętam w zime miałem tak jednego dnia (ze sprzęgłem) ale już na drugi dzień objawy ustały i powróciły dopiero teraz.

[ Dodano: Sro 22 Sty, 14 09:12 ]
        Ah bym zapomniał, czasami gdy ruszam na półsprzęgle i zaczynam dawać gazu, ale robie to powoli, słychać takie zgrzytnięcie, jakby coś o coś ocierało... Chyba czeka mnie wymiana całego kompletu 2m + sprzęgło

Komentarz

Pracuję...